Wat is mindfulness nu eigenlijk (en wat niet)?

Mindfulness of aandachtstraining is een wetenschappelijk onderbouwde methode die mensen helpt om beter om te gaan met pijn, piekeren, stress, slapeloosheid, depressie, burn-out. Het is een manier van aandacht geven die ervoor zorgt dat we meer genieten van kleine dingen, minder stress ervaren, minder piekeren en tot bewustere beslissingen komen.


Door meer aandacht te geven aan het hier en nu, leren we op een meer bewuste manier om te gaan met onze gedachten, emoties en lichaam. Dit leidt tot meer rust en ontspanning.


Mindfulness helpt je zo beter omgaan met uitdagingen zowel in je persoonlijke leven als in de zorg voor je patiënt of bewoner.

“Minfulness is eenvoudigweg je bewust zijn van wat er precies nu gebeurd,
zonder te wensen dat het anders was;
te genieten van het plezierige zonder je eraan vast te klampen als dat verandert (want dat zal het);
verkeren met het onplezierige zonder de angst dat het altijd zo zal blijven (want dat zal niet zo zijn).

James Baraz (founding teacher of Spirit Rock Meditation Center)

Mindfulness staat los van geloofsovertuigingen en heeft respect voor iedereen.

Er zijn heel wat misvattingen verspreid over mindfulness zoals: Het is een manier om je hoofd leeg te maken, het is hetzelfde als ontspannen, het betekent het rustiger aan doen, NIETS doen…. Dit zijn misverstanden die heel wat mensen hebben en hen weerhoudt om deel te nemen aan de trainingen. Mindfulness is geen ticket naar geluk, het is eerder een “all-inclusive” reis die je binnen in de werkelijkheid brengt zoals die zich nu aan jou voordoet, inclusief tegenslagen, onaangename emoties, lichamelijk ongemak en jouw respons erop.

Ik zou zeggen: “Neem contact op of schrijf je in en ga mee op reis en ontdek zelf wat het is en wat het voor jou kan betekenen!”



Previous
Previous

Is mindfulness iets voor mij?