Wat kan mindfulness doen in tijden van corona?

Moge ik de sereniteit/liefde/mildheid hebben om te accepteren wat ik NIET kan veranderen.
Moge ik de moed hebben te veranderen wat ik WEL kan veranderen
Moge ik de wijsheid hebben om het onderscheid tussen beide te maken.
— Franciscus van Assisi
416262-Nido-R-Qubein-Quote-The-time-is-now-the-person-is-you.jpg

2020 zou het jaar der veranderingen zijn…..
Voor allen, groot en klein….
Niemand had kunnen denken…
Dat het ons corona zou schenken….”


Dit is het begin van een mooie kerstwens die ik ontving.
En inderdaad….. wie had kunnen denken dat een virus ons leven zo drastisch zou veranderen. 
Corona domineert al een heel jaar het nieuws. Sociale bijeenkomsten en culturele activiteiten zijn afgelast, restaurants en cafés zijn gesloten, fitnesscentra en zwembaden zijn gesloten, artsen, verpleegkundigen en virologen draaien overuren, wie kan, werkt thuis en buiten de deur houden we afstand van elkaar. De meesten van ons zijn gelukkig (nog) niet ziek (geweest), maar er zijn ook heel wat mensen besmet en overleden aan het virus.

Het heeft ons aanpassingsvermogen serieus uitgedaagd. Waar de ene blij is eindelijk wat meer tijd te hebben voor de kinderen of voor zichzelf, heeft de andere net heel veel last van angst.
Hoe dan ook; bijna allemaal voelen we ons momenteel kwetsbaarder. Velen van ons maken zich zorgen, om hun gezondheid en die van hun naasten of om hun financieel-economische situatie, voelen zich eenzaam omdat ze bijna niemand zien of zijn gefrustreerd of verdrietig vanwege het niet doorgaan van activiteiten waar ze veel tijd en energie in hebben gestoken (oa. musici, zangers en theatermakers). Vooral ook de uitzichtloosheid maakt het zo moeilijk.

Hoe hou je je staande te midden van deze emotionele rollercaster?
Het sereniteitsgebed heeft mij het voorbije jaar vaak geholpen.
Want aan het feit dat het coronavirus ons land en de wereld is binnengeslopen, daar kunnen we niets aan veranderen. Dat is iets wat we moeten accepteren en zonder oordeel en met mildheid mee omgaan.
We voelen ons vaak machteloos, verdrietig en angstig.
Waar we wel iets aan kunnen veranderen is aan de manier waarop we omgaan met deze realiteit en met de emoties die dit met zich meebrengt zodat deze crisis ons niet onderuit haalt. Zodat we staande blijven te midden van deze storm.
Want om je emoties op een gezonde manier te verwerken, is het belangrijk ze echt te doorvoelen.
De combinatie van mindfulness en zelfcompassie helpt ons hierbij.
Mindfulness helpt ons bij de vraag: wat ervaar ik nu, op dit moment.
Met zelfcompassie voeg je daaraan toe: en wat heb ik nu nodig?

Deze tips en tricks kunnen je helpen:

  • Wees je bewust van waar je aandacht naar uit gaat.
    Wees je bewust van de bril die je op hebt. Is het een roze bril en gaat je aandacht uit naar de mooie muziek die opstaat of naar het lachen van een kind. Of heb je eerder je zwarte bril op en lig je in je fantasie al op de intensieve afdeling met kunstmatige beademing?
    Een mens laat zich gemakkelijk meesleuren door een rijke verbeelding, zonder zich te realiseren dat die bestaat uit fantasieën, die ondertussen wel in hoge mate je emoties en gedrag bepalen.

  • Doe af en toe een stapje terug en plaats de dingen in een wat ruimer perspectief.
    Hierdoor kun je verstandigere keuzes maken. Doet het je bijvoorbeeld goed om voortdurend het nieuws te volgen? Of brengt het je teveel uit balans en is het beter om net als ik, tijdens het avondjournaal yoga-oefeningen te doen? Soms kun je, als de emoties toeslaan, beter je vakantiefoto’s bekijken, een meditatie doen, naar muziek luisteren of een brief schrijven aan je oude tante.

  • Neem actie
    Kijk wat je (wel) kan doen om je eigen weerstand te verhogen en je fysieke gezondheid te verbeteren.
    Zoek naar mogelijkheden om ondanks de beperkingen en het minder goede weer toch voldoende te bewegen. Eet gezond en drink voldoende water en thee.
    Of maak jezelf, zoals ik, gratis lid van “Oersterk”, een Nederlandse organisatie die je helpt om gezonder en vitaler te gaan leven. Hun missie is om in 2022 een miljoen mensen leider van hun gezondheid te maken. Doe jij ook mee?

  • (H)Erken en omarm je emoties ipv. je ertegen te verzetten
    Benoem je emoties voor jezelf, op vriendelijke, erkennende toon: “Ja, dit is angst” of “Dit is verdriet.” Het erkennend verwoorden van je emoties vermindert de activiteit in de hersenen en dat kalmeert.
    Spreek jezelf compassievol toe: ”Het is okay om bang te zijn, je bent niet de enige, veel mensen zijn bang op dit moment.” Het kan ook een wens zijn die je jezelf toewenst: “Moeilijkheden horen bij het leven, moge ik de kracht hebben om hier verstandig en vindingrijk mee om te gaan. Moge ik me veilig of geborgen voelen.” Zoek woorden die bij jou passen op dit moment.

  • Een compassievolle brief naar jezelf schrijven
    Nog krachtiger is het als je je compassievolle wensen neerschrijft voor en naar jezelf.
    Wat zou je nu het allerliefste willen horen, bijvoorbeeld van iemand die heel veel van je houdt en je het allerbeste toewenst? Kun je dat aan jezelf schrijven?
    Mijn compassievolle brieven hebben mij deze periode herinnerd aan mijn welzijnsplan en me geholpen om goed zorg te dragen voor mezelf.

  • Aanraking is behulpzaam en hoeft gelukkig niet persé van een ander te komen.
    Want zoals onderzoek naar zelfcompassie uitwijst, werkt de manier waarop we baby’s en kleine kinderen troosten ook voor volwassenen: warmte, aanraking en het op vriendelijke toon uitgespreken van geruststellende woorden. Dus als je het even moeilijk hebt, leg dan een hand op je hart of op de plek waar spanning in je lichaam zit.

  • Je emoties neerschrijven op momenten van angst
    “Journalen” is een effectieve en veilige methode om ruimte te maken voor je emoties.
    Het houdt in dat je 4 dagen achter elkaar 20 minuten zonder ophouden alles neerschrijft wat erin je opkomt. Mij helpt het vooral ’s nachts als ik niet kan slapen.

  • Spreek je emoties uit.
    Maakt ruimte voor je emoties door erover te praten. Zoek in je omgeving naar iemand die goed kan luisteren vb. een familielid, vriend(in), collega of professionele hulpverlener.

  • Beoefen dankbaarheid.
    Misschien ben je dankbaar voor al die technische mogelijkheden die ervoor zorgen dat je in deze tijd van social distancing toch in contact kunt blijven. Of ben je dankbaar dat je partner en/of kinderen in je leven zijn, dat jij en je geliefden gezond zijn, dat je de natuur in kan gaan, voor het feit dat je een dak boven je hoofd hebt waaronder je kúnt schuilen, met stromend water, verwarming en eten in de koelkast….
    De 10-vingeroefening is een oefening waarbij je voor elke vinger iets opnoemt waar jij vandaag dankbaar voor bent. Doe hem dagelijks voor het slapengaan en ontdek de kracht!


    Op welke concrete en praktische wijze kun jij op dit moment compassie beoefenen?
    Wij associëren crisis altijd met iets negatiefs. In het Chinees wordt het woord crisis aangeduid met twee karakters die het beschrijven als “gevaar” en “kans” of “keerpunt”.

    Hoe kan deze coronacrisis voor jouw een keerpunt of een kans zijn?
    Wat kan jouw bijdrage zijn?

Previous
Previous

TEST: Hoe compassievol ben jij?

Next
Next

“De empathie (in de gezondheidszorg) staat onder druk!” Hoe kan Mindfulness deze druk verminderen?