Mindful eten

image © St. Vincent

image © St. Vincent

“Who’s hungry in there?”

Wist je dat er 7 soorten HONGER bestaan?
Er is oog-, neus-, mond-, hart-, hoofd-, maag- en lichaamshonger.
En alleen de lichaamshonger moet gestild worden met eten!

We verwarren ze vaak met mekaar en denken bij elke honger die er op komt, te moeten eten. Zo eten we vaak omdat we op de markt voorbij een wafelkraam lopen, of als we in de vitrine van een bakker een heerlijke taart zien staan. We eten ook vaak uit “gewoonte” omdat het “tijd” is om te eten, zonder echt te luisteren wat ons lichaam écht nodig heeft.

Het grootste probleem stelt zich echter met de “hartshonger”. We eten vaak omdat we ons bang, verdrietig, boos of eenzaam voelen. Emo-eten is een copingsmechanisme om onaangename gevoelens te onderdrukken. Eten troost!
Toch voor even! Op langere termijn maken we het onszelf en onze emoties alleen maar moeilijker. Het wordt een gewoonte waarover je niet langer nadenkt. Met mindfulness doorbreek je die vicieuze cirkel.

Mindful eten nodigt je uit om aanwezig te zijn en bewust keuzes te maken, zonder er een oordeel over te vellen of een mening over te hebben. Het doorbreekt de negatieve spiraal waar we vaak in terecht komen. Het kennen van de redenen waarom je gaat eten, juist niet gaat eten, te laat stopt met eten, vergeet te eten: dat is de basis van mindful eten.
De oefening “Who’s hungry in there?” maakt je bewust van “je honger” en leert je het onderscheid maken tussen de verschillende soorten honger. Op die manier ben je in staat om een betere keuze te maken of eten wel of niet de manier is om deze specifieke honger te bevredigen. En welk eten dan, en hoeveel.

Samen met bovenstaande tips zal je er zeker in slagen om gezondere keuzes te maken Het zal je gezondheid en je gewicht ten goede komen zonder het gevoel te hebben te “moeten” “diëten”.

In de 8 weken training leren we je op een goede manier omgaan met de “hartshonger” en met de andere soorten honger.

Meer informatie vind je op de website www.gezondleven.be/mindful eten

Previous
Previous

“De empathie (in de gezondheidszorg) staat onder druk!” Hoe kan Mindfulness deze druk verminderen?

Next
Next

Is mindfulness iets voor mij?